Srdcervoucí mystika festivalu BEZMEZD 2022

Další ročník festivalu Bezmezd se po dvouleté odmlce probral opět k životu již tradičně během zářijového víkendu, tentokrát ve spojení s projektem VM ŽIVĚ. Letošní ročník probíhal ve znovuobnovené Malé Sýpce a dále také v Rock Depu - Friendly baru & music clubu. Návštěvníci si mohli užít od výstavy, hudebně výtvarného workshopu, projekce studentských filmů až po tance do pozdních ranních hodin.

Hlavním festivalovým prostorem byla Malá sýpka, která se nachází vedle Galerie Kodet, přímo na náměstí Velkého Meziříčí. Obnova a oživení tohoto zapomenutého brownfieldu proběhla primárně pro potřeby festivalu za pomoci dobrovolníků. Místní prostory posloužily v nejvyšším patře až ke spirituální atmosféře koncertů a v druhém patře jako čistý galerijní prostor. Sýpka ožila po několika desítkách let vernisáží malířů, filmařů, sochařů a designerů z řad studentů spolu s prvním koncertem večera MOSAYQROU. Svým živým elektronickým ambientem rozvibroval a probudil celý prostor a okolí. Živá hudba rezonovala s propracovaným stage designem v celestiálním duchu, který podtrhnul celý prostor sýpky a vizuálně jím spojil i další místa festivalu.

V Rock Depu – Friendly baru & music clubu započali páteční hudební program Metastavy vystupující ve Velkém Meziříčí poprvé. Svým pronikavým osobitým stylem v duchu rap jazz soulu si podmanily publikum okázalým způsobem a naladily jej na jednotnou vlnu. Poté převzalo mikrofon duo P/\ST, které rozbouřilo srdce a krok posluchačů experimentálním rapem. Návštěvníci šíleli. Večer se následně přehoupl do technoparty od Lysovice soud systém, na kterou navázala křehká Ana Mi s elektronickým technem. Oba interpreti drželi návštěvníky bdělé do brzkých ranních hodin tak, jak si zasloužili.

Sobotu otevřel Malou sýpku jazzově-výtvarný workshop Malujeme hudbu, který zaujal, jak nejmenší návštěvníky festivalu, tak s vervou i ty starší. Projekt pracoval s ideami Johna Cage, jehož myšlenky vysvětloval spojením malby s partiturou. Účastníci workshopu vizuálně interpretovali melodie, zvuky a ruchy tříčlenného hudebního tělesa, pro které nakonec společnými silami vznikla i velkoformátová partitura. Tímto spojením se zrodila okázalá díla jak výtvarná, tak hudební. Dále se na pódiu objevil alternativní indie pop od českobudějovické interpretky Marjari, na kterou navázala Bára Zmeková s folkovým alternativním indie. Odpolední program na Malé sýpce uzavřela skupina Kalle, která do dvojice Marjari, Zmeková neskutečně zapadla a svým intimním trip-hop alternativním indie slowcorem rozpoutala vlnu mystické pravdy. 

Noční program festivalu Bezmezd započal v klubu Rock Depo. Noc otevřela Never Sol dark synthpopem a pokračovala v předem rozjeté atmosféře. Tento hudební zážitek byl větší punk, než který divák u Never Sol běžně zná, ale sedl jí a podmanil si prostor i s publikem. Bitvu o to, jestli tančí více návštěvníci, nebo interpreti, rozpoutala alternativní kapela Diffsonic. S neurvalým trip-hopovým vystoupením opanovali stage a svůj vymezený čas si s vervou užívali.

V poněkud rychlejším tempu rytmu srdce nastoupil OADY se songy vykraftěnými z několika vlastních projektů, na kterého navázal minimal techno progressive housem znovuzrozený Frequent Flyer. Celý festivalový line-up uzavírala dvojice Obalíme nejlépe 2x, aby sýr nevytékal, jejichž vlastní popisek hudebního projektu - „těžkej spirituální orgazmuz“, definoval ráz celého konce.

"Tento ročník festivalu byl výjimečný. Mé velké dík patří zejména rozrostlému organizátorskému týmu a skupině dobrovolníků, kteří pomáhají naše bláznivé nápady realizovat, stejně tak návštěvníkům, kteří s námi přišli sdílet čas a otevřeli se novým hudebním možnostem. Propojením dvou festivalů VM ŽIVĚ a Festivalu Bezmezd vznikl nový živý a flexibilní prostor, který překračuje hranice možností," uzavírá Olga Zdislava Staňková, organizátorka festivalu Bezmezd.

Projekt byl podpořen z Grantového programu podpory kultury města Velké Meziříčí, také programem Mládež kraji - Vysočina, který realizuje Rada dětí mládeže Kraje Vysočina za finanční podpory Kraje Vysočina a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, spolkem Jednoměsto. a dobrovolníky Jádra festivalu Bezmezd.

Fotogalerie: