Společně

Když něco děláme společně, jde nám to lépe.

To je myšlenka, kterou jsme se snažili v posledních měsících předat (nejen) účastníkům tří víkendových akcí.

Na turistických základnách v Heralticích, Naloučanech a na Skřípině jsme připravili dva programem nabité víkendy pro mladší a jeden pro starší účastníky. Poslední zmíněný byl navíc prodloužený podzimními prázdninami.

 

Nejdřív jsme se s dětmi od sedmi do dvanácti let vypravili na "Pirátské dobrodružství". Jako posádka jedné lodi jsme se plavili po moři, hledali poklad a čelili při tom prudkým bouřím i obřím chobotnicím. Zahráli jsme si ale i pár her s míčem nebo jen tak na louce a vyrobili si zajímavé suvenýry - trosečnické vzkazy v lahvích.

Spolu s přípravou první akce se někteří z nás ocitli v rolích, se kterými neměli dosud žádnou zkušenost. To byl ale náš záměr. S trochou pomoci od starších (a hlavně zkušenějších) kamarádů jsme nakonec zvládli komunikaci s rodiči účastníků, tvorbu zajímavého programu i organizaci všech lidí na místě.

 

Na druhém víkendu pro mladší jsme se nechali inspirovat filmem "Zlouni", a tak mohli naši účastníci společnými silami přesvědčit vlka, žraloka i zbytek jejich party, že nemusí být zlí jen proto, že na nich ostatní vidí jen jejich velké zuby.

Překvapilo nás, jak moc se někteří ztotožnili s jedním z cílů projektu - rozvíjením komunikace mezi mladšími a staršími. Dospělí, do kterých bychom to nikdy neřekli, se s nadšením zapojili do vyrábění papírových zvířátek s dětmi, od kterých je dělily někdy i desítky let věku.

 

Třetí akce, na které jsme pohromadě strávili celé podzimní prázdniny, pro nás byla zase novou výzvou. Nejen, že byla mnohem delší než obě předcházející a potřebovala proto více přípravy, navíc jsme museli přizpůsobit hry pro jinou věkovou skupinu.

Zpětná vazba posbíraná dříve od účastníků i organizátorů nás také v mnohém poučila. Předem jsme si rozdělili práci detailněji a podle toho, jak se nám dařila předtím. Díky tomu se podařilo připravit zajímavý program zase o něco efektivněji.

Pro účastníky od jedenácti do šestnácti let jsme zvolili motivaci vycházející čistě z naší fantazie. Akce "Mirabil: Nepokoje na východě" se odehrávala ve smyšleném království, které se neznámo proč rozhodly dobýt hordy trpaslíků. Všichni obyvatelé, mezi nimi i naši účastníci, museli zjistit, co se děje a společnými silami své království ubránit.

 

A jak se nám dařilo navázat komunikaci mezi mladšími a staršími? Povedlo se nám předat myšlenku, že správně si rozdělit práci pomůže k lepšímu výsledku?

Věříme, že ano. A to nejenom u účastníků našich tří akcí. I všichni organizátoři si odnáší mnoho cenných zkušeností. Co je ale nejlepší, odnáší si také chuť využít to, co se tu naučili, aby mohli příště tvořit ještě lepší akce. 

 

Fotogalerie: