Den popularizace vědy 2020

DEN POPULARIZACE VĚDY

Akci Den popularizace vědy jsme letos pořádali již potřetí. Úspěšně jsme tak navázali na předchozí ročníky v letech 2018 a 2019. Naším trvalým cílem je nabídnout třebíčské veřejnosti nový a především zábavný pohled na vědu.  Akci jsme opět obohatili o nová témata – letos o  nové technologie (CNC frézování, nanotechnologie a využívání umělé inteligence). Jednotlivé sekce pak byly věnovány také biologii, fyzice a chemii, logice, astronomii a kosmonautice, 3D tisku a ekologii. Několik měsíců předem jsme připravovali program a domlouvali spolupráci s dalšími organizacemi v Třebíči a okolí.

Akce proběhla v sobotu 19. 9. 2020 od 10 do 18.30 hodin v prostorách DDM Třebíč. Podmínky pro její uskutečnění byly letos ztíženy špatnou epidemiologickou situací v ČR. Návštěvníci i pořadatelé museli mít po celou dobu roušky a epidemiologická situace byla také důvodem, proč se letošní akce zúčastnilo méně lidí, než loni. Přesto program přilákal návštěvníky od nejmenších dětí až po seniory.

Program zahrnoval mimo jiné Mozkohernu, Fyzikální a chemickou show, výstavu fotografií Petra Horálka, přednášku Ing. Tomáše Přibyla, několik přednášek Ústavu biologie obratlovců Akademie věd (pracoviště Studenec) a přenášky pracovníků AV ČR, logické hry, fyzikální a chemické pokusy, které si návštěvníci mohli sami zkoušet. Pro děti byla kromě sbírání razítek v jednotlivých místnostech připravena herna a drobné odměny. Opět jsme připravili osvědčenou soutěž pro dospělé na motivy únikových her. V jedné z místností připravili samostatnou expozici také pracovníci Ústavu biologie obratlovců Akademie věd, kteří na ukázku stejně jako loni přivezli i živá drobná zvířátka, letos dokonce i králíky.

Nově jsme jako doprovodný program otevřeli venkovní fyzikální hernu s nenewtonovskou kapalinou, bednou slizu a velkými bublinami.  

Velmi děkujeme všem, kteří se s námi podíleli na programu, především Ústavu biologie obratlovců AV, odkud jsme opět měli zapůjčeny nástěnky pro výstavu, a Domu dětí a mládeže, který nám poskytl technické zajištění, zázemí pro přípravu a zapůjčil budovu pro konání akce. 

Další fotografie z akce najdete na: https://www.facebook.com/events/281520229812613/?active_tab=discussion

Webová stránka akce: denvedy.cz

 

Fotogalerie: