Běh pro Paměť národa v Třebíči

Před nějakou dobou se v hlavách studentů Gymnázia Třebíč zrodil nápad udělat něco navíc, čím by mohli pomoci. Ale komu? Většinou jsou charitativní akce pro jedince, pro někoho z okolí, koho všichni znají. Touto cestou však naše úvahy nešly. Rozhodli jsme se podpořit historii Československa, osudy lidí a naši minulost. A proto jsme 9. června jako studenti pořádali Běh pro Paměť národa, kterého se zúčastnilo okolo 150 lidí.

Neziskovou organizaci Post Bellum leckdo zná. Příběhy 20. století se objevily v České televizi a už řadu let je můžete slyšet i na Českém rozhlase. Právě tuto organizaci jsme chtěli jako studenti podpořit, není nám totiž lhostejné, jak moc se zapomíná na to, co se zde během dvacátého století stalo. Neměli bychom zapomenout, že se naší zemí prohnaly totalitní režimy a že mnoho lidí proto museli něco obětovat.

Chtěli jsme dokázat, že historie už dávno není jen předmět, který mnozí ve škole neměli rádi. Nejde o to, kolik si pamatujete přesných dat, ale spíš o to, jak moc vnímáte minulost jako něco, z čeho je dobré se poučit. Projekt běh pro Paměť národa měl právě na toto upozornit. Běžíme za ty, kteří se nevzdali, bojovali proti totalitě a nebáli se vystoupit se svým názorem. Běžíme za politické vězně, oběti holocaustu, disidenty a naše babičky a dědečky.

Vše vypuknulo nedaleko Alternátoru v Borovině. Areál byl otevřený už od devíti hodin, kdy se účastníci mohli registrace a vyzvednout si své startovní číslo. Na účastníky také čekali dobrovolníci z řad studentů Gymnázia Třebíč, kteří na akci pomáhali u tratě, u občerstvení i u doprovodného programu. A běželo se hned několikrát. Nejprve od 9:30 do 10:30 mohli běžci zdolat trasu na 1500 metrů, která byla určená i pro chodce, rodiny s dětmi nebo pro jezdce na kole. V 11 hodin dopoledne vypuknul hlavní závod na 5 a 10 km, který byl změřený na čipovou časomíru. Následoval dětský běh, vyhlášení výsledků a předání medailí.

Na účastníky byl připraven startovací balíček, limonády i občerstvení zadarmo, doprovodný program pro děti i hudební produkce. Celé startovné znamenalo podporu dokumentování osudů jednotlivých lidí, kteří byli součástí naší historie. Povedlo se nám vybrat 42 150 Kč a zachránit tak několik vzpomínek.

Fotogalerie: